Redaktionen/ maj 18, 2021/ Opinion

LEDARE
Vaccintillverkning.

Photo by Aleks Marinkovic on Unsplash.

Näringsminister Ibrahim Baylan öppnade häromdagen för en svensk vaccinfabrik. Högern har, oavsett Ulf Kristerssons gnäll på regeringens vaccinstrategi, alltid haft en blind ideologisk tro på marknaden. Det var regeringen Bildt som 1992 bolagiserade den svenska vaccintillverkningen så att den kunde säljas ut. Och regeringen Reinfeldt stoppade de planer på en ny svensk vaccinfabrik som tidigare folkhälsoministern Morgan Johansson varit förutseende nog att sätta igång 2005, precis som man avvecklade den svenska krisberedskapen och avreglerade apoteken. Marknaden var lösningen på allt.

Tillgången till vaccin är en alltför viktig kollektiv nytta för att helt överlåtas på marknaden. Det är ett gott betyg för människans förmåga att forskare redan kunnat ta fram flera vaccin mot covid-19 men när de vinstdrivande företagen inte kan leva upp till avtalen – trots saftiga förskott – duger det inte att, som EU-kommissionen, bara höja tonen. Staten måste ta en ledarroll, vilket vår socialdemokratiska regering förstår.

Sedan några år tillbaka – efter finanskrisen, och med de protektionistiska strömmar som ledde till Brexit och valet av Donald Trump – är inte längre den blinda tron på marknaden så dominerande i världen. Coronapandemin har förstärkt den här utvecklingen men den var på gång redan tidigare. Sverige kan inte på egen hand vara självförsörjande på vaccin. Det slås fast i den rapport från myndigheten Vinnova som regeringen beställt. Men vi har ett väl utvecklat nordiskt samarbete, som dessvärre blivit lidande under pandemin, och om Nordens regeringar gör gemensam sak skulle läget vara annorlunda.

Det här är en artikel ur medlemsbladet Lotsen nr 5 2021.

Vill du vara säker på att inte missa något kommande nummer?

Share this Post