Redaktionen/ oktober 25, 2022/ Opinion

LEDARE

Valet är över och det börjar bli dags att samla erfarenheterna från valrörelsen. Socialdemokraternas nationella och lokala valanalyser dröjer ett tag till men redan nu går det att göra vissa uppenbara observationer. En del intressanta mönster framträder ganska tydligt, inte minst om man jämför partiets nationella valrörelse med vår lokala, här i Göteborg. Partiet nationellt och i Göteborg hade nämligen vissa grundläggande förutsättningar gemensamma.

I båda fallen hade man en lång nedgångsperiod bakom sig med fallande förtroende hos allmänheten. I båda fallen hade man 2018 gjort sitt sämsta val sedan demokratins införande. I båda fallen valde partiet att förnya sitt ledarskap. I båda fallen utlovades en nystart med en tydligare och folkligare socialdemokrati som sätter välfärden först och som inte är rädd för att ”säga som det är och göra det som krävs” för att bekämpa segregationen och stoppa kriminaliteten, ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och bygga ett hållbart samhälle.

Stort sug efter traditionell socialdemokrati

I båda fallen ledde också ledarbytet till snabbt ökande förtroendesiffror. Det var uppenbart att det fanns ett stort sug efter traditionell socialdemokratisk politik med fokus på att förbättra livet för vanliga svenska löntagare.

Fram emot sommaren började dock luften sakta pysa ur partiet nationellt och valresultatet landade till slut på strax över 30 procent. Förvisso två procentenheter bättre än katastrofvalet 2018 men samtidigt det näst sämsta någonsin. I Göteborg däremot fortsatte framgångsvågen och partiet gick fram med hela sex procentenheter i kommunvalet, vilket är den största ökningen för S i Göteborg i ett val sedan 1994.

Vad var då den stora skillnaden mellan valrörelserna nationellt och lokalt? Det uppenbara svaret på den frågan är att partiet nationellt inte förmådde konkretisera den utlovade nystarten i praktisk politik. Det var mycket prat om att ”vända på stenar” men tyvärr för lite av tydliga och rejäla reformförslag och traditionell socialdemokratisk politik.

Vi stod upp för vår politik

Ännu en valrörelse på SD:s hemmaplan, ännu ett succéval för den fascistiska rörelsen i Sverige och i slutänden en högerkonservativ regering i SD:s strypkoppel.

I Göteborg pratade vi inte bara, utan gick också fram med konkret politik för att stärka välfärden, rädda hyresrätterna och få ordning på integrationen. Vi stod upp för vår politik även när vi blev anklagade för det ena eller andra av åsiktsmaskinerna i den liberala medieeliten. Nationellt valde man att fokusera sin energi på att skrämmas med SD, vilket var en strategi dömd att misslyckas och något Lotsen varnade för redan våren 2021. Resultatet blev precis det vi befarade då. Ännu en valrörelse på SD:s hemmaplan, ännu ett succéval för den fascistiska rörelsen i Sverige och i slutänden en högerkonservativ regering i SD:s strypkoppel.

I Göteborg gick vi i stället till val på egna realistiska förslag för att bekämpa segregation och kriminalitet, gjorde SD irrelevanta och skapade goda förutsättningar för ett nytt socialdemokratiskt lett styre. Det finns alltså alla skäl för partiet nationellt att se och lära av Göteborgs socialdemokrater. Slösa inte bort en bra kris, som det kända citatet lyder, utan ta istället tillfället i akt att fullfölja förnyelsen av partiet. Städa trappan uppifrån, klipp banden med det kindpussande klägget i Stockholms lobbyträsk och återgå till att vara ett parti för vanliga svenska löntagare. Svårare än så behöver det inte vara.

Det här är en artikel ur medlemsbladet Lotsen nr 3 2022.

Vill du vara säker på att inte missa något kommande nummer?

Share this Post