Redaktionen/ mars 15, 2022/ Opinion

LEDARE

Den ryska invasionen av Ukraina har förändrat Europas geopolitiska situation radikalt. Ryssland ar inte bara en auktoritär regim med en av världens största arméer och en gigantisk kärnvapenarsenal, utan dessutom en av världens viktigaste producenter av olja och naturgas. Ukraina å sin sida är ett av Europas största lander, med en befolkning på over fyrtio miljoner, som gränsar direkt till EU. Det ar alltså uppenbart att det ryska anfallskriget kommer att ha enorma konsekvenser för Europa. De hårda ekonomiska sanktionerna mot Ryssland kommer indirekt att drabba även svenska hushåll, inte minst när det galler energiförsörjningen. Flyktingsituationen kommer att förvärras ytterligare. Redan idag är flera miljoner ukrainare på flykt från striderna. I detta läge ar det oerhört viktigt att hålla huvudet kallt och inte fatta överilade beslut i affekt.

Ammunition staplad på en Nato-flagga

Foto av Marek Studzinski på Unsplash

Som tur ar har Sverige begåvats med en ovanligt erfaren, klok och stabil socialdemokratisk statsminister och en lika klarsynt som orädd utrikesminister. Magdalena Anderssons och Ann Lindes lugna och tydliga agerande står i bjärt kontrast till många andra politikers smått hysteriska utspel. Landets avlönade åsiktsmaskiner verkar nästan unisont ha tappat fattningen. Det gäller tråkigt nog aven vissa högröstade socialdemokrater. Den offentliga debatten översvämmas av högstämda appeller om Natomedlemskap och obegränsat flyktingmottagande, lika naiva som säkerhetspolitiskt riskabla. Utan minsta eftertanke har många gjort sig redo att kasta bort Sveriges framgångsrika tradition av alliansfrihet i fred och neutralitet i krig och vår tvåhundraåriga historia av fred. Det ar därför mycket bra att Magdalena Andersson tydligt klargjort att Sverige kraftfullt ska stärka sitt försvar, fortsatta vara alliansfritt och att övriga EU-länder denna gång måste ta ansvaret för flyktingsituationen. Det gäller inte minst Ukrainas grannländer som, med ohöljt förakt, underlät att lyfta ett finger under den förra flyktingkrisen. Om Putins plan är att ”förryska” hela eller delar av Ukraina så ska inte omvärlden agera nyttiga idioter genom att förflytta stora delar av den ukrainska befolkningen långt bort från hemlandet. Målet för omvärldens insatser måste vara att de ukrainare som flyr så snabbt som möjligt ska kunna återta sitt hemland.

Har alla dessa skrivbordsgeneraler som nu skriker sig hesa om Nato verkligen tänkt igenom de fruktansvärda och oåterkalleliga konsekvenser detta skulle kunna innebära for vårt land och vår befolkning?

Magdalena Andersson har helt rätt i att hennes uppdrag är att skydda svenska medborgare och svenska materiella intressen, inte att spela utrikespolitisk rysk roulette med Sveriges välfärd och militära säkerhet som insats. Är alla dessa skrivbordsgeneraler som nu skriker sig hesa om Nato verkligen redo att skicka sina egna barn att dö i andras länders krig, långt hemifrån, eller är det någon annans söner och döttrar som ska bli kanonmat? Är de verkligen redo att stalla amerikanska kärnvapen på svensk jord och därigenom göra vårt land till ett huvudmål for ryska atombomber? Har de verkligen tänkt igenom de fruktansvärda och oåterkalleliga konsekvenser detta skulle kunna innebära for vårt land och vår befolkning?

Det ar dessutom sämsta tänkbara läge att inleda en Nato-ansökan mitt i en allvarlig geopolitisk kris med Ryssland, om målet ar att skydda Sverige från angrepp. Detta ar självklart for erfarna politiker som Peter Hultqvist, Margot Wallström, Pierre Schori, Hans Blix och till och med for långvariga Nato-förespråkare som DN:s före detta chefredaktör Niklas Ekdahl, men det är uppenbarligen alltför kognitivt utmanande för de adrenalinstinna kommentarsfältherrarna på sociala medier.

Den svenska socialdemokratin har alltid varnat vår alliansfrihet. Som Olof Palme ofta framhöll så hindrar den inte oss att skarpt kritisera eller delta i sanktioner mot stater som förbryter sig mot folkrättens principer, som Putins Ryssland gör nu. Den hindrar oss inte heller från att ge hjälp och stod till lander som invaderas, som Ukraina. Den ger oss tvärtom en möjlighet att medla i konflikter och bidra till fred. Och framförallt så skyddar den vårt land och våra barn från kärnvapenkrigets fasor. Det är ingen liten sak.

Det här är en artikel ur medlemsbladet Lotsen nr 2 2022.

Vill du vara säker på att inte missa något kommande nummer?

Share this Post