Redaktionen/ februari 28, 2022/ Opinion

LEDARE

Valet 2022 närmar sig med stormsteg. Det är nu snart bara 200 dagar kvar till valdagen den elfte september. Val är naturligtvis alltid viktiga men den här gången står särskilt mycket på spel här i Göteborg. Högerstyret har nämligen inlett vad som bara kan beskrivas som en fullständigt besinningslös attack på allmännyttan, med benäget bistånd av SD och Demokraterna.

Loggor för Göteborgs kommunala bolag Familjebostäder, Poseidon, Gårdsstensbostäder och Bostadsbolaget, framför en husfasad.

Foto: Hem och hyra

Göteborgs allmännytta är numera den största i landet, efter den slakt som Moderaterna i Stockholm genomförde av Stockholms kommunala bostadsbestånd under sin tid vid makten. Det kommunala bolaget AB Framtiden förvaltar över 70.000 bostäder, vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av alla bostäder i Göteborg. Detta fastighetsinnehav, som ytterst tillhör dagens och morgondagens göteborgare, har byggts upp under generationer och är kommunens främsta bostadspolitiska verktyg. Det är tack vare allmännyttan vanliga göteborgare fortfarande har möjlighet att kunna bo varsomhelst i stan. Allmännyttan är en förutsättning för att vi ska kunna motverka segregationen som sliter sönder vår stad och ökar klyftorna mellan olika grupper. Det är allmännyttans finansiella muskler som gör att vi kan genomföra stora satsningar för att lyfta utsatta områden och skapa framtidstro. Utan allmännyttans samordning hade det varit mycket svårt att få kraft i arbetet mot kriminella gäng och klaner och vända utvecklingen i områden som Backa och Gårdsten. Allmännyttan är alltså helt livsavgörande för att vi ska kunna nå målen om att knäcka gängen och bryta segregationen.

Trots detta vill nu högerstyret genomföra en massiv utförsäljning av allmännyttan, genom ombildning till bostadsrätter. Utan någon som helst konsekvensanalys eller normal beredning har man drivit igenom ett beslut i kommunfullmäktige som öppnat dörren på vid gavel för ombildningar var som helst i Göteborg. Man nöjer sig dock inte med att sälja ut dessa gemensamma tillgångar som generationer av göteborgare byggt upp åt sina barn och barnbarn utan man vill dessutom göra det till kraftiga underpriser. Den första ombildningen som genomfördes efter beslutet var ett hus i Tynnered som såldes för 30 procent under marknadspriset. Den som valde att köpa sin hyresrätt av göteborgarna kunde några dagar senare sälja vidare med en vinst på över en halv miljon kronor per lägenhet. Det är alltså pengar som går rakt ur göteborgarnas gemensamma skattkista och ner i enskilda plånböcker. De som inte vill eller kan köpa får bo kvar på nåder som hyresgäster åt sina grannar.

Vi ska inte sälja ut allmännyttan, utan stärka och bygga ut den. Det gör vi inte genom att rea ut göteborgarnas gemensamma tillgångar.

För Socialdemokraterna är alternativet självklart. Vi ska inte sälja ut allmännyttan, utan stärka och bygga ut den. Vi vill genomföra stora stadsbyggnadslyft i utsatta områden och bygga nya trygga, trevliga stadskvarter och länka samman åtskilda stadsdelar med levande gator. Det gör vi inte genom att rea ut göteborgarnas gemensamma tillgångar.

Högerkrafternas svindel med göteborgarnas pengar måste naturligtvis stoppas till varje pris. Det är därför oerhört viktigt att vi alla, inklusive du som läser detta just nu, gör allt vi kan för att försvara allmännyttan och se till att vi vinner valet 2022. Det finns inga ursäkter. Restriktionerna har släppt, dörrknackningarna kommer snart att dra igång. Ge dig ut i valrörelsen på en gång och ta med dig familj, släkt och vänner! Det är nu det gäller. Vi måste vinna detta!

Det här är en artikel ur medlemsbladet Lotsen nr 1 2022.

Vill du vara säker på att inte missa något kommande nummer?

Share this Post