Redaktionen/ mars 11, 2021/ Opinion

LEDARE
En person med paraply går genom hällregn.

Foto: Emmanuel Kwizera / Wikimedia Commons.

Axel Darvik, nybliven liberal gruppledare i kommunstyrelsen, har hamnat i ordentligt blåsväder efter en famös intervju i GP där han lyckades med konststycket att förolämpa såväl rektorer, lärare och elevassistenter samtidigt. Intervjun är fylld av minnesvärda citat. Bland annat frågade sig Darvik hur det kan vara så svårt att leda en klass på 30 barn när en enda föreläsare kan ”trollbinda” tusentals vuxna utan ordningsstörningar.

Darvik har, i likhet med Sabuni, uppenbara svårigheter att tydligt formulera sin vision för partiet.

Kritiken från lärarfack och andra var massiv. Denna kommunikativa katastrof är desto mer intressant givet att Folkpartiet länge försökte lansera sig som just ett parti för lärare. Uppenbarligen vill Darvik, som tillhör Sabunifalangen, staka ut en ny riktning för Liberalerna i Göteborg. Vad denna nya riktning är råder det dock fortfarande stor osäkerhet om, förutom att den tydligen innefattar nedsättande kommentarer om skolpersonal. Darvik har, i likhet med Sabuni, uppenbara svårigheter att tydligt formulera sin vision för partiet.

Möjligtvis siktar Darvik på att profilera sig gentemot näringslivet. Hans föräldrar är båda kända näringslivsprofiler i Göteborg och han jobbade tidigare med ”trendspaning” på konsultbyrån Trendie, som hans pappa hjälpte honom att starta. Om det kan hjälpa till att stoppa Liberalernas kräftgång i opinionen är dock högst osäkert.

I Göteborg har partiet tappat i varje kommunval sedan 2002. Det är mycket tveksamt om det är en folkpartistisk Royal Bachelors Club som kommer att vända den trenden. Sannolikheten är nog större att detta blir den sista mandatperioden för partiet i kommunstyrelsen och det definitiva slutet på Göteborgsliberalismen som fenomen.

Det här är en artikel ur medlemsbladet Lotsen nr 3 2021.

Vill du vara säker på att inte missa något kommande nummer?

Share this Post