Redaktionen/ maj 26, 2019/ Opinion

Foto: Socialdemokraterna i Göteborg

DEBATT

0,08 procent är ganska fjuttigt, kan man tycka. Så mycket gick vi fram i valet till riksdagen 2018. I Göteborg då förstås, i riket tappade vi i snitt 2,75 procent. Alltså i ett läge där partiet i det nationella valet får sitt sämsta valresultat någonsin så gör Göteborg ett 2,8 procent bättre resultat än övriga riket. Samma budskap, samma företrädare och samma politik – men ett betydligt bättre resultat i Göteborg. För att ingen ska tro att vi är så oerhört förträffliga i Göteborg och ingen annan stans så ska jag med en gång säga att det inte bara var i Göteborg detta skedde. Även Stockholm och Uppsala gjorde man runt 2,8 procent bättre ifrån sig än i övriga landet. Och inte beror det på att lokalpolitiken är överlägsen på dessa platser: Alla tre arbetarekommuner gör nämligen ganska dåliga val till kommunfullmäktige. Samma budskap, samma företrädare och samma politik, men ändå ett betydligt bättre resultat till riksdagen i Göteborg, Stockholm och Uppsala.

Vi tre arbetarekommuner är ganska olika, men vi hade en sak gemensamt och det är just den saken som gör att det gick betydligt bättre hos oss än i riket: Organiseringsförmågan. En upparbetad, slipad och genomtänkt samtalskampanj som när det krävdes faktiskt levererade. I Göteborg hade vi cirka 30 utbildade frivilliga valorganisatörer som organiserade hundratals volontärer, som i sin tur genererade över 120 000 väljarkontakter – och de allra flesta i mobiliseringsområden under de sista dagarna. Där låg skillnaden. De 2,8 procenten hämtades hem tack vare Lisa i Backa, hos Christer i Biskopsgården, Dzenan i Angered och Gabriella i Tynnered. Nu behöver de din hjälp! På söndag är det val till Europaparlamentet och valet står enligt mig mellan huruvida Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna blir största parti.

Kom med i slutspurtskampanjen, in på hemsidan och kalendariet, dyk upp på de insatser vi gör nu de sista timmarna!
Du behövs.

Rikard Andersson
Socialdemokrat

Det här är en artikel ur medlemsbladet Lotsen nr 5 2019.

Vill du vara säker på att inte missa något kommande nummer?

Share this Post