Ojämlikhet och ekonomiska kriser

Finanskrisen 2008 har väckt en internationell debatt om behovet av en ny ekonomisk-politisk regim. På organisationer som OECD, Världsbanken och IMF har man börjat rikta fokus mot den växande ojämlikheten i västekonomierna som viktig faktor bakom kriserna.

Samarbetsorganisationen OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development, eller Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) gav i december 2011 ut rapporten Divided we stand: Why inequality keeps rising? (med en fyrsidig policysammanfattning som kan läsas som pdf). Rapporten har väckt viss uppmärksamhet.

Marika Lindgren Åsbrink skrev på sin blogg Storstad om att OECD rekommenderar skattehöjningar för att möjliggöra investeringar i utbildning

Klas-Herman Lundgren skrev på gruppbloggen Visionerna om att OECD föreslår stärkta välfärdssystem

Internationella valutafonden, IMF (International monetary fund), har också börjat intressera sig för sambandet mellan ojämlikhet och ekonomiska kriser. I ett working paper, Inequality, Leverage and Crises (pdf), jämför ekonomerna Michael Kumhof och Romain Rancière perioderna 1920-1929 och 1983-2008. Under båda perioderna har en reell och finansiell ekonomisk kris föregåtts av av ökade inkomster för de rika och ökad lånefinansiering för övriga.

Marika Lindgren Åsbrink har skrivit i Tiden om hur ökande klyftor göder krisen

TCO:s Roger Mörtvik skrev på bloggen Utredarna.nu att när löntagarna tappar mark ökar risken för kriser

Mikael Feldbaum gjorde en intervju med Michael Kumhof som publicerades i tidskriften Arena

Feldbaum skrev också en ledare på Dagens Arena angående eurokrisen och IMF:s del i denna

Tankesmedjan Global utmaning bjöd in Kumhof till ett seminarium i november förra året, och har lagt ut en intervju med honom som kan skådas här:

 

Du kan se intervjuns fortsättning och avslutning på Youtube.

Intressant? Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , , , , , , , , , ,