Man kan inte tala ett språk ensam

Det saknas inte kritik av en tingens ordning där vinster privatiseras men förluster socialiseras. Desto färre gör något åt det. Första maj handlar om att inte beklaga handlingsförlamningen, utan att istället organisera oss. Det skriver Johannes Åsberg i sin krönika.

Göran Greider skrev en fin text i gårdagens GP. Väldigt greidersk förstås. Och väldigt fin. Han lyfte fram något som han menade var mer avgörande för politisk förändring än PR-strategier, valfläsk och triangulering. Det han vill lyfta fram var själva rörelsen. Att en kraftfull vänster mer än något annat behöver en stark rörelse. Han gav mig också en nyckel till en text jag läste för ett tag sedan och gått och funderat på. Det var Ingo Schulze som beklagade sig över samtiden i GP i början av april.

Johannes Åsberg

Johannes Åsberg

Schulze räknade upp världens uppenbara orättvisor och dumheter och frågade sig varför ingen gör något, varör ingen säger något: ”De intellektuella tiger. Från universiteten hörs ingenting, här och där flammar något upp, sen sänker sig mörkret igen. Jag kan bara upprepa truismen: vinsterna privatiseras, förlusterna socialiseras.” Men alla verkar handlingsförlamade. I slutet närmar han sig en lösning: .”..det kommer an på att ta sig själv på allvar igen och finna likasinnade, därför att man inte kan tala ett annat språk ensam.” Men det blir inte mer än en antydning.

När jag läste Schulze kom jag på mig själv med att bli irriterad på honom. Samma irritation som jag känt många gånger när jag lyssnat på folk som beklagat sig över allt som är fel, men som lik förbannat inte lyfter ett finger för att göra något åt det. Som inte insett att man som samhällsmedborgare inte bara har rättigheter utan även skyldigheter. Jag har aldrig förstått hur man kan tillåta sig att tro att något ska kunna förändras utan att man faktiskt engagerar sig. Hur något ska kunna bli annorlunda om man inte tillåter sig att bli en del av en rörelse, ett kollektiv, ett politiskt parti.

Idag är det första maj. Vi ses på Andra Långgatan 15.00 och tågar gemensamt till Götaplatsen för att lyssna på vår partiledare Stefan Löfven. Alla är välkomna.

JOHANNES ÅSBERG

De åsikter som uttrycks i krönikan är skribentens egna.

Intressant? Läs vad andra bloggar skriver om: , , , ,