Återupprätta den statliga enhetsskolan

Kommunalisering och privatisering av den svenska skolan har fått konsekvenser i form av sjunkande resultat och minskad likvärdighet. Det är hög tid att omvärdera den politik som förts, för att kunna genomföra de nödvändiga reformerna, skriver Johannes Åsberg i sin krönika.

På tisdag kl 18 ordnar vi S-akademiker, tillsammans med Socialdemokratiska föreningen och ABF, en föreläsning med Bengt Göransson på Järntorget 8. Rubriken är ”Varken klätterstege eller klotterplank” och temat är socialdemokratisk skolpolitik. Det kommer säkerligen att bli ett intressant möte. Inte bara för att Bengt Göransson är en underbar talare och en vis människa som man alltid lär sig något nytt av, utan framför allt för att temat är så smärtsamt angeläget för vårt parti.

Johannes Åsberg

Johannes Åsberg

Under ett par decennier har den svenska skolan, en gång världens bästa och mest jämlika, utsatts för hårda angrepp och ansvarslöst experimenterande. Tyvärr har vårt eget parti i stor utsträckning varit drivande i denna utveckling. Efter ett antal år av kommunalisering och privatisering kan vi nu beskåda resultatet i form av en kraftfull segregering av eleverna och drastiskt vikande kunskaper.

Den politiska generation som genomfört dessa olyckliga förändringar har dock haft orimligt svårt att hantera sitt misslyckande. Man excellerar i besynnerliga bortförklaringar hellre än att rakryggat konstatera faktum. Förmodligen krävs en politisk generationsväxling innan konstruktiva reformer av skolväsendet kan implementeras. Det är bara att beklaga att ytterligare ett antal årskullar av elever måste offras innan det blir möjligt att styra upp situationen igen.

Förmodligen kommer dock förändringen tidigare än många trott. På de senaste åren har opinionen svängt kraftigt, även inom partiet. På distriktsårskongressen i Göteborg nyligen var en motion om förstatligande av skolan mycket nära att gå igenom, det skilde bara sju röster. Förhoppningsvis kommer vi snart att vara på väg att upprätta den statliga enhetsskolan och tillsammans med den en likvärdig och högkvalitativ utbildning för våra barn och ungdomar.

Vi ses på tisdag!

JOHANNES ÅSBERG

De åsikter som uttrycks i krönikan är skribentens egna.

Intressant? Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , , , ,